16 Ağustos 2014 Cumartesi

Ev yapımı bira (Home brew)




Evde bira yapmak Amerika'lıların yeni hobisi. Özellikle 2005 yılından beri bu hobi çılgınlık halini almaya başladı. Şuan Amerika' da iki milyon civarında evde bira imalat eden meraklı var.

Aslında pahallı ve zahmetli bir hobi olan bira imalatı aynı zamanda oldukçada zevkli. Evde bira yapma hobisi olanları incelediğimizde karşımıza çıkan profil şu; yaş ortalamaları 40, yüzde 78' i evli, yüzde 70'i üniversite mezunu, ve ortalama yıllık gelirleri ise 75 bin dolar. 

Konu üzerine bir sürü web sayfası, dernek, hatta yarışmalar açılmaya başladı. Bazı meraklıları konuyu o kadar ileri götürdüler ki, yaptıkları biraları satmak için birahane ve bar karışımı işyerleri açmaya başladılar. Buda "Craft Beer" yani el yapımı özel bira sektörünü yarattı. Şimdilik bu sektörde ikibinin üzerinde firma faliyet göstermekte. Sektör her ne kadar Amerika' daki bira pazarında küçük bir yer tutsada, önümüzdeki on yıl içinde yüzde yirmilik bir paya ulaşacağı tahmin ediliyor. 2013 yılı içinde Amerika' da bira satışları yüzde 1.9 oranında gerilerken, craft bira satışlarında yüzde 17.2 oranında artış oldu. 

Bende ders programıma bira yapımını ekledim. Dönemin bir bölümünde bira imalatını öğrenen öğrencilerin derse ilgileri inanılmaz arttı. Benimde bu hobiyi geliştirmeme vesile oldu. Böylece "Brew master" yani bira yapımı ustası lakabınıda almış oldum. 

Bir merakla bu işe başlayan ve ilgi ile izlediğim Sam Calagione, craft beer sektöründe Amerika'nın en önde gelen Dogfish brewery' nin sahibi. Aynı zamanda konu ile ilgili şovlar ve araştırmalar yapıyor. Modacılarla, sanatçılarla, en önemlisi arkeologlarla birlikte çalışıp özel biralar üretiyor. Binlerce yıl önce bira üreten uygarlıkları arkeologlarla ziyaret ediyor, yerel halkı gözlemliyor, ve o biraları tekrar hayata döndürüyor.






Tahmin edeceğiniz gibi Sam Calagione bizim ülkemizede gelmiş ve 2700 yıllık bir bira tarifini bulup, üretmiş. Şuan Amerika' da "Midas Touch" adıyla dünyanın en eski birasını satıyor. Arpa, üzüm, bal, ve safran karışımdan yapılan bu bira için, şarap ve bira arasında bir içecek diyor Sam Calagione. O yüzden de hem "lager" hemde "Chardonnay" severlere tavsiye ediyor. Alkol oranı yüzde 9 olan Midas Touch beyaz şarap bardağı ile servis yapılıyor. Geçen günkü bira tadım testinde bizde bu birayı ve Maryland' ın diğer craft beer firmasının popüler "Dead Rise Summer Ale" ini test ettik. Ben Midas Touch' ı taze, serinletici, ve canlı bir bira olarak buldum. Gerçi biradan çok köpüklü beyaz şarap tadında bir içecek. Yeni yada ortalama bira severler için güzel bulunabileceğini tahmin ediyorum. Biraz daha sofistike bira severlerin  ise talep edeceğini sanmıyorum. Her nekadar fiyatı yüksekte olsa (4 tanesi 12 dolar), özellikle hikayesinden dolayı Amerika'daki Türk restorantlarında ve Türkiye' deki  lüks turistlik otellerde ilgi göreceğini düşünüyorum. 



Dead Summer Rise ise gerçekten yaz birası özelliklerine sahip; ferahlatıcı ve canlı. Keskin şerbetçi otunun kokusu şişeyi acar açmaz burnunuza geliyor. Daha ilk yudumda ise Maryland' in meşhur baharatı "Old Bay" ağzınızda şaşırtıcı bir tad bırakıyor. Çok talep olduğu için Maryland' in dışına satılmayan bu birayı bulursanız mutlaka deneyin derim.



Önümüzdeki haftalarda Dogfish firmasını ziyaret etmek programımda. Hatta öğrencilerle birlikte bir ziyaret (Field Trip) yapmayı düşünüyoruz. Şimdiden tüm öğrenciler oldukça meraklandı.

Bu sektör artık Amerika' da altyapıyı oluşturdu. Kısa süre sonra tüm dünyayı saracaktır. Yatırım yapmak isteyenler için güzel bir alan. İlgi duyanınız olursa, konu hakkında yardımcı olabilirim.



Ümit Palabıyık
Ağustos 2014


Kaynak: http://www.dogfish.com/brews-spirits/the-brews/year-round-brews/midas-touch.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder